Skip to content
Onix PDF Imprimare Email

În lumea antică a fost exploatat în Africa de nord carneolul, fiind folosit de romani ca obiecte de podoabă inele, medalioane. În perioda mai târzie a împăraților romani exploatarea perlelor de carneol (karneol) s-au extins și în zona nordică alpină Elveția de azi.
In Evul mediu mineralul era folosit ca piatră tămăduitoare a bolilor având un efect pozitiv asupra părului, unghiilor, pielii și bolilor digestive ca și horoscop fiind considerat în zodia capricornului corelat cu planeta Saturn

„Vechi ca lumea", onixul este prima piatră pe care o întâlnim în paginile Sfintei Scripturi. în grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatră de onix" (Geneza, 2,12). Reîntâlnim onixul în proorocirile lui Ezechiel: „Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe: cu rubine, topaze și diamante, cu crisolit, onix și iaspis, cu satir, smarald, carbuncul și aur.” (Ezechiel, 28,13)

Onixul s-a numărat printre gemele preferate ale antichității. Meșteri dăltuitori și gravori au sculptat din el căni, potire, vaze, diferite obiecte deco¬rative, menite să înfrumusețeze mesele bogate și ambianța încăperilor. Poetul Al. Macedonski menționează onixul înfățișând un ospăț egiptean din vremea faraonului Ramses:

Dar în sala hipostilă, împrejurul unei mese,
Pentaur, poet și preot, stă cu oaspeți numeroși,
Cupe de-onix se ridică, daruri scumpe lui trimese
De Ramses și de curtenii cei avuți și generoși.

În timp ce onixurile colorate s-au bucurat în decursul mileniilor de o prețuire unanimă și constantă, cele alb-negre au cunoscut o soartă aparte. Ele au fost apreciate în Egipt, India, Persia și în țările din Extremul Orient, unde culoarea neagră nu este corelată cu forțele întunericului, cu moartea și doliul Acolo unde negrul era simbolul pământului fertil și al fecundității, ca în vechiul Egipt, oamenii au îndrăgit piatra sobră și elegantă, cu desenele ei întunecate. în India și în Persia i se atribuiau onixului puteri binefăcătoare în prevenirea deochiului și la ușurarea nașterilor.

În Europa, în schimb, onixul alb-negru, datorită aspectului său îndoliat, a fost privit cu rezervă și neîncredere încă din Evul Mediu. Lapidariile vremii îl descriu drept o piatră a nemulțumirii și discordiei, care aduce ghinion și coșmaruri nocturne. Singurii exceptați de la regulă erau nativii din zodia leului, afirmau astrologii.

Credințele medievale s-au perpetuat timp de secole, până în momentul când moda și-a demonstrat puterea ei de neclintit și în destinele onixului. în a doua jumătate a secolului al XlX-lea, onixurile negre și alb-negre au căpătat brusc o mare căutare, inițial în Anglia, apoi în toate țările Europei. Se confecționau din ele camee, în special montate în medalioane, de asemeni broșe, inele, sigilii, garnituri de birou, bibelouri. Vitrinele bijutierilor literalmente gemeau de aceste pietre, prelucrate după moda timpului. Iar moda timpului era cea victoriană, noua vogă a onixuriîor întunecate fiind provocată de regina Victoria a Angliei. Plăcându-i bijuteriile sobre, suverana Angliei a început prin a le purta, iar apoi a comandat giuvaergiilor coroanei să le execute în multe exemplare, pentru a le dărui membrilor familiei sale. Cum regina Victoria s-a bucurat de o domnie îndelungată, iar numărul descendenților ei direcți și colaterali era foarte mare, moda s-a extins repede la toate curțile europene și, în continuare, în afara acestora. Din fericire, onixul era o piatră care se putea cumpăra la un preț relativ accesibil, așa ca în scurtă vreme mii de persoane s-au putut mândri că posedă bijuterii sau podoabe asemănătoare celor ale capetelor încoronate. în Europa, faima nefastă a onixului a fost definitiv destrămată.


Sursă: Galia Maria Gruner, O istorie fasciunantă a pietrelor prețioase, Editura Tritonic, București, 2004

 
Opal imperial

Opalul (din latină opalus care provine probabil din sanscrită upalus = „piatră prețioasă”) este un mineral de excepție care se prezintă numai amorf, fiind un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O.

Procentul de apă putând atinge 25 % ca și corp solid amorf, opalul se prezintă ca sticla neavând o structură cristalină.

Mineralul se prezintă în natură frecvent ca umplutura unui filon, sau ca granule. Opalele sunt foarte rare de aceea nu se exploatează pe cale industrială. Opalul a fost găsit pe toate continentele dar 96 % din opale provin din Coober Pedy, sudul Australiei.

Culoarea mineralului este foarte variabilă, de la incolor la cenușiu, roșu, brun, galben, mai rar datorită unor impurități, portocaliu sau roșcat de cupru (numite „opale de foc”).

Expresia de „opalescență” este un joc de culori fascinant, care se formează prin fenomenul de interferență a luminii cauzate de microcristalele mineralului, fenomen întâlnit la variantele de cuarț Cristobalit sau Tridymit ambele variante sunt un cuarț transformat la temperaturi ridicate de peste 1470 °C.

Varianta de „opal de lemn” se formează prin fenomenul de impregnare a lemnului cu silicați.

Hidrofanul sau „opalul de apă” prezintă un joc de culori a luminii asemănător apei.

În industria producătoare de bijuterii sunt frecvent utilizate triplete de opali, care constau din trei elemente:

  • o plăcuță de onix ca suport
  • peste care opalul, care prezintă fenomenul opalescență
  • un strat protector de cuarț, care împiedică deshidratarea opalului

Opalul în cultura romană era considerat „piatra iubirii” sau „piatra speranței”.

Mineralul este considerat talismanul hoților și spionilor.

 

 
Opalit

Descriere: Piatra semipretioasa cu luciusticlos incolora sau variat colorata, transparenta sau opalescenta. Varietate debioxid natural de siliciu hidratat, asemanator cuarţului cu aspect sticlos,transparent sau opalescent. Colorit: alb-laptos, galben deschis, albastrudeschis, portocaliu, verde, gri, brun, negru, uneori incolor şi transparent, cureflexe irizate
Numele: provine din sanscrita upala = bijuterie
Compozitie chimica: SiO2 . H20
Duritate: 5,5 - 6,5 (din 10)
Luciu: sticlos, perlat

Varietati:
opal negru, opal cameleon, opal de apa, opal comun, opal de ceara, opalmuschiform, opal dendritic, opal de miere, opal lemnos, opal laptos, cristal deopal (incolor transparent)
opal de foc (rosu-portocaliu transparent)
opal arlechin (diverse nuante)
opal alb (alb translucid)
semi-negru (cenusiu)
girasol (translucid, asemanator pietrei lunii)
opal de apa (incolor transparent)

Citeşte mai mult... [Opalit]
 
Peridot

Peridotul:
Piatra cunoscuta de pe vremea grecilor antici sub numele de olivina, astazi se mai numeste si fayalit, forstenit, peridot si cristolit.
A fost utilizata pentru bijuterii si obiecte bisericesti.
In Epoca Barocului era piatra indragostitilor, iar mai tarziu s-a crezut ca apara oamenii de mahnire si ghinion.
Apara nativii din Fecioara, Pesti (babilonieni), Leu (bizantini).

 Efecte tamaduitoare:
Ajuta digestia, buna functionare a splinei, scade febra, utilizata in tratarea   constipatiei si a melancoliei; piatra se descarca in apa, apoi se reincaraca   pentru scurt timp la soare.

Culoare: galben-verde, verde-oliv, verde-negru, negru-brun.


Peridotul este o piatra de un  verde transparent de var sau de măsline (culoare data de continutul de fier) cu o duritate de 6,5
Ca în cazul tuturor pietrelor, peridotul proteja de la zgârieturi pana la lovituri clare.  De asemenea, evita schimbări mari de temperatură (cum ar fi lăsându-l fie ca un încălzitor de aerisire sau  intr-o masina incalzita).

 Nu curăţaţi peridotul într-un aspirator de casa cu ultrasunete.

 Această piatră preţioasă verde se gaseste in Australia, Brazilia, China, Eygpt, Myanmar,  Norvegia, şi Statele Unite ale Americii (Arizona, Colorado, Hawaii, şi New Mexico).

 Peridotul este creat în timpul acţiunii vulcanice.  Ocazional, cristale peridot se găsesc pe nisipurile negre din Hawaii.

Peridot este piatră preţioasă aniversare pentru anul 16 al căsătoriei.
Proprietăţi mistice:
Peridotul bijuterii este folosit pentru a ajuta visele devin realitate.
Peridotul este dat ca un simbol de faima, demnitate şi de protecţie.
Legenda spune că piraţii foloseau  peridotul pentru a ii proteja împotriva răului. 
Peridotul a fost extras din Insula St John's în Marea Roşie de peste 3500 de ani.

 

 
Mai multe articole..
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 Următor > Sfârşit >>

Pagina 5 din 6

Abonare newsletter

Abonati-va la newsletterul nostru pentru a beneficia de reduceri si oferte speciale!

* Numele:
* Email:
* Introduceti codul de securitate:


Cos cumparaturi


Cosul este gol.

Cauta

david-lawfirm.ro