Skip to content
Pietre
Onix PDF Imprimare Email

În lumea antică a fost exploatat în Africa de nord carneolul, fiind folosit de romani ca obiecte de podoabă inele, medalioane. În perioda mai târzie a împăraților romani exploatarea perlelor de carneol (karneol) s-au extins și în zona nordică alpină Elveția de azi.
In Evul mediu mineralul era folosit ca piatră tămăduitoare a bolilor având un efect pozitiv asupra părului, unghiilor, pielii și bolilor digestive ca și horoscop fiind considerat în zodia capricornului corelat cu planeta Saturn

„Vechi ca lumea", onixul este prima piatră pe care o întâlnim în paginile Sfintei Scripturi. în grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatră de onix" (Geneza, 2,12). Reîntâlnim onixul în proorocirile lui Ezechiel: „Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe: cu rubine, topaze și diamante, cu crisolit, onix și iaspis, cu satir, smarald, carbuncul și aur.” (Ezechiel, 28,13)

Onixul s-a numărat printre gemele preferate ale antichității. Meșteri dăltuitori și gravori au sculptat din el căni, potire, vaze, diferite obiecte deco¬rative, menite să înfrumusețeze mesele bogate și ambianța încăperilor. Poetul Al. Macedonski menționează onixul înfățișând un ospăț egiptean din vremea faraonului Ramses:

Dar în sala hipostilă, împrejurul unei mese,
Pentaur, poet și preot, stă cu oaspeți numeroși,
Cupe de-onix se ridică, daruri scumpe lui trimese
De Ramses și de curtenii cei avuți și generoși.

În timp ce onixurile colorate s-au bucurat în decursul mileniilor de o prețuire unanimă și constantă, cele alb-negre au cunoscut o soartă aparte. Ele au fost apreciate în Egipt, India, Persia și în țările din Extremul Orient, unde culoarea neagră nu este corelată cu forțele întunericului, cu moartea și doliul Acolo unde negrul era simbolul pământului fertil și al fecundității, ca în vechiul Egipt, oamenii au îndrăgit piatra sobră și elegantă, cu desenele ei întunecate. în India și în Persia i se atribuiau onixului puteri binefăcătoare în prevenirea deochiului și la ușurarea nașterilor.

În Europa, în schimb, onixul alb-negru, datorită aspectului său îndoliat, a fost privit cu rezervă și neîncredere încă din Evul Mediu. Lapidariile vremii îl descriu drept o piatră a nemulțumirii și discordiei, care aduce ghinion și coșmaruri nocturne. Singurii exceptați de la regulă erau nativii din zodia leului, afirmau astrologii.

Credințele medievale s-au perpetuat timp de secole, până în momentul când moda și-a demonstrat puterea ei de neclintit și în destinele onixului. în a doua jumătate a secolului al XlX-lea, onixurile negre și alb-negre au căpătat brusc o mare căutare, inițial în Anglia, apoi în toate țările Europei. Se confecționau din ele camee, în special montate în medalioane, de asemeni broșe, inele, sigilii, garnituri de birou, bibelouri. Vitrinele bijutierilor literalmente gemeau de aceste pietre, prelucrate după moda timpului. Iar moda timpului era cea victoriană, noua vogă a onixuriîor întunecate fiind provocată de regina Victoria a Angliei. Plăcându-i bijuteriile sobre, suverana Angliei a început prin a le purta, iar apoi a comandat giuvaergiilor coroanei să le execute în multe exemplare, pentru a le dărui membrilor familiei sale. Cum regina Victoria s-a bucurat de o domnie îndelungată, iar numărul descendenților ei direcți și colaterali era foarte mare, moda s-a extins repede la toate curțile europene și, în continuare, în afara acestora. Din fericire, onixul era o piatră care se putea cumpăra la un preț relativ accesibil, așa ca în scurtă vreme mii de persoane s-au putut mândri că posedă bijuterii sau podoabe asemănătoare celor ale capetelor încoronate. în Europa, faima nefastă a onixului a fost definitiv destrămată.


Sursă: Galia Maria Gruner, O istorie fasciunantă a pietrelor prețioase, Editura Tritonic, București, 2004

 
Opal imperial

Opalul (din latină opalus care provine probabil din sanscrită upalus = „piatră prețioasă”) este un mineral de excepție care se prezintă numai amorf, fiind un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O.

Procentul de apă putând atinge 25 % ca și corp solid amorf, opalul se prezintă ca sticla neavând o structură cristalină.

Mineralul se prezintă în natură frecvent ca umplutura unui filon, sau ca granule. Opalele sunt foarte rare de aceea nu se exploatează pe cale industrială. Opalul a fost găsit pe toate continentele dar 96 % din opale provin din Coober Pedy, sudul Australiei.

Culoarea mineralului este foarte variabilă, de la incolor la cenușiu, roșu, brun, galben, mai rar datorită unor impurități, portocaliu sau roșcat de cupru (numite „opale de foc”).

Expresia de „opalescență” este un joc de culori fascinant, care se formează prin fenomenul de interferență a luminii cauzate de microcristalele mineralului, fenomen întâlnit la variantele de cuarț Cristobalit sau Tridymit ambele variante sunt un cuarț transformat la temperaturi ridicate de peste 1470 °C.

Varianta de „opal de lemn” se formează prin fenomenul de impregnare a lemnului cu silicați.

Hidrofanul sau „opalul de apă” prezintă un joc de culori a luminii asemănător apei.

În industria producătoare de bijuterii sunt frecvent utilizate triplete de opali, care constau din trei elemente:

  • o plăcuță de onix ca suport
  • peste care opalul, care prezintă fenomenul opalescență
  • un strat protector de cuarț, care împiedică deshidratarea opalului

Opalul în cultura romană era considerat „piatra iubirii” sau „piatra speranței”.

Mineralul este considerat talismanul hoților și spionilor.

 

 
Opalit

Descriere: Piatra semipretioasa cu luciusticlos incolora sau variat colorata, transparenta sau opalescenta. Varietate debioxid natural de siliciu hidratat, asemanator cuarţului cu aspect sticlos,transparent sau opalescent. Colorit: alb-laptos, galben deschis, albastrudeschis, portocaliu, verde, gri, brun, negru, uneori incolor şi transparent, cureflexe irizate
Numele: provine din sanscrita upala = bijuterie
Compozitie chimica: SiO2 . H20
Duritate: 5,5 - 6,5 (din 10)
Luciu: sticlos, perlat

Varietati:
opal negru, opal cameleon, opal de apa, opal comun, opal de ceara, opalmuschiform, opal dendritic, opal de miere, opal lemnos, opal laptos, cristal deopal (incolor transparent)
opal de foc (rosu-portocaliu transparent)
opal arlechin (diverse nuante)
opal alb (alb translucid)
semi-negru (cenusiu)
girasol (translucid, asemanator pietrei lunii)
opal de apa (incolor transparent)

Citeşte mai mult... [Opalit]
 
Peridot

Peridotul:
Piatra cunoscuta de pe vremea grecilor antici sub numele de olivina, astazi se mai numeste si fayalit, forstenit, peridot si cristolit.
A fost utilizata pentru bijuterii si obiecte bisericesti.
In Epoca Barocului era piatra indragostitilor, iar mai tarziu s-a crezut ca apara oamenii de mahnire si ghinion.
Apara nativii din Fecioara, Pesti (babilonieni), Leu (bizantini).

 Efecte tamaduitoare:
Ajuta digestia, buna functionare a splinei, scade febra, utilizata in tratarea   constipatiei si a melancoliei; piatra se descarca in apa, apoi se reincaraca   pentru scurt timp la soare.

Culoare: galben-verde, verde-oliv, verde-negru, negru-brun.


Peridotul este o piatra de un  verde transparent de var sau de măsline (culoare data de continutul de fier) cu o duritate de 6,5
Ca în cazul tuturor pietrelor, peridotul proteja de la zgârieturi pana la lovituri clare.  De asemenea, evita schimbări mari de temperatură (cum ar fi lăsându-l fie ca un încălzitor de aerisire sau  intr-o masina incalzita).

 Nu curăţaţi peridotul într-un aspirator de casa cu ultrasunete.

 Această piatră preţioasă verde se gaseste in Australia, Brazilia, China, Eygpt, Myanmar,  Norvegia, şi Statele Unite ale Americii (Arizona, Colorado, Hawaii, şi New Mexico).

 Peridotul este creat în timpul acţiunii vulcanice.  Ocazional, cristale peridot se găsesc pe nisipurile negre din Hawaii.

Peridot este piatră preţioasă aniversare pentru anul 16 al căsătoriei.
Proprietăţi mistice:
Peridotul bijuterii este folosit pentru a ajuta visele devin realitate.
Peridotul este dat ca un simbol de faima, demnitate şi de protecţie.
Legenda spune că piraţii foloseau  peridotul pentru a ii proteja împotriva răului. 
Peridotul a fost extras din Insula St John's în Marea Roşie de peste 3500 de ani.

 

 
Perle PDF Imprimare Email

Perlele naturale, denumite si perle orientale, sunt formate in interiorul anumitor specii de stridii, midii sau scoici, cand in interiorul lor se strecoara o materie straina, precum un fir de nisip, o insecta, un vierme.

Ca mecanism defensiv, molusca secreta un fluid asemanator satinului, numit sidef, pentru a acoperi materia straina, strat cu strat, si astfel perla este formata.


  

Perlele de cultura trec prin acelasi proces precum cele naturale, singura diferenta fiind data de faptul ca materia straina este introdusa in molusca artificial, de om. In general, aceste perle sunt mai mari decat cele naturale, pentru ca si materia straina este un pic mai mare. Cu cat straturile de nacru sau sidef sunt mai multe si acopera nucleul perlei, cu atat marimea nucleului nu afecteaza calitatea perlei.

Perlele naturale sau de cultura pot fi de apa dulce sau apa sarata. Cele de apa sarata sunt de o calitate superioara, cele de apa dulce prezentand neregularitati in forma. Totusi, cei care aprecieaza perlele nu tin cont de originea lor, ci de calitatea perlei in sine.

Procesul de formare a unei perle dureaza cativa ani. Molustele trebuie sa ajunga la maturitate, proces care dureaza trei ani, si abia apoi pot fi implantate cu materia straina. Apoi mai dureaza inca trei ani pana ce perla se formeaza. De multe ori molusca respinge materia straina, perla formata este prea diforma, sau molusca moare. Dupa 10 ani aproape 50% din moluste nu supravietuiesc, si numai 5% produc perle cu adevarat valoroase.

Perlele de imitatie sunt o cu totul alta poveste. O margica de sticla este introdusa intr-o solutie facuta din solzi de peste, asemanatoare in nuanta si textura cu sideful. Stratul este insa foarte subtire, astfel ca poti sa treci cu dintii peste o perla si sa iti dai seama daca este sau nu falsa. Pe o imitatie, dintii trec foarte usor, insa pe o perla veritabila vei simti stratul de sidef granulos. Mallorca este renumita pentru productia de perle de imitatie.


  Perle de apa dulce


Acestea se formeaza in lacuri, rauri, helestee si alte forme de apa dulce in special in China, dar si in Japonia si SUA. Intr-o singura molusca pot fi cultivate peste 40 de perle in acelasi timp, precum specia Hyriosis cumingi. Multi ani fermierii s-au concentrat pe productie masiva, insa in prezent tehnologia moderna permita si o calitate mai buna. Dureaza intre 3 si 7 ani pana ce se formeaza o perla a carei marime variaza intre 3 si 13 milimetri. Pot avea nuante diferite, de la alb, la roz, piersica, lavanda, gri, galben si crem.

 


 

perlele sunt clasificate dupa origine, apoi gradate in functie de marime, forma, grosimea sidefului, luciu, claritatea suprafetei si, pentru bijuterii, gradul de asortare. Aceste calitati nu sunt considerate egale, o grosime mare a sidefului nu inseamna ca perla are o valoare mare, insa o perla foarte neteda si rotunda este foarte valoroasa.

Luciul este stralucirea interna a unei perle dar si stralucirea pentru ochiul uman. Acest factor este cel mai important indicator in evaluarea calitatii perlelor, deoarece separa ordinarul de extraordinar. Este inima si sufletul unei perle. Perlele cu un luciu de calitate reflecta imaginile din jurul lor precum o oglinda, si accentueaza luciul intr-o stralucire tridimensionala.

Suprafata unei perle se refera strict la netezimea acesteia, la existenta sau inexistenta unor defecte fizice pe suprafata ei. Trebuie sa ne amintim ca perla este produsa in natura, fara modificari artificiale, de aceea sansele ca o perla sa iasa perfect neteda sunt mici. De aici provine si valoarea mare a unei perle fara defecte de suprafata.

Culoarea unei perle poate varia de la alb-argintiu la negru. Aici se ia in considerare atat culoarea corpului cat si subtonurile, nuantele translucide care se nasc din culoarea de baza.

 


Forma unei perle oscileaza de la perfect rotunda la semi-rotunda, la ovala, picatura si forma semi-baroca sau baroca. Ultima forma este cea mai putin valoroasa, referindu-se la formele asimetrice. Cu cat perla este mai sferica cu atat va fi mai valoroasa.

Marimea unei perle se calculeaza masurand diametrul in milimetri. Pot sa fie perle mai mici de un milimetru, dar si perle care ajung la 20 de milimetri, cele din Marea de Sud. Bineinteles, cu cat perla este mai mare, are o forma si o netezime buna, cu atat este mai valoroasa.

Asortarea se refera strict la bijuteriile din perle si la atentia pe care producatorul a acordat-o in a potrivi perlele intre ele, tinand cont de toate calitatile. Un colier de perle unde perlele se potrivesc in forma, culoare, suprafata, marime si luciu este mult mai valoros decat un colier cu perle in diferite nuante si marimi. 

 

Perlele naturale, denumite si perle orientale, sunt formate in interiorul anumitor specii de stridii, midii sau scoici, cand in interiorul lor se strecoara o materie straina, precum un fir de nisip, o insecta, un vierme.

Ca mecanism defensiv, molusca secreta un fluid asemanator satinului, numit sidef, pentru a acoperi materia straina, strat cu strat, si astfel perla este formata.


  

Perlele de cultura trec prin acelasi proces precum cele naturale, singura diferenta fiind data de faptul ca materia straina este introdusa in molusca artificial, de om. In general, aceste perle sunt mai mari decat cele naturale, pentru ca si materia straina este un pic mai mare. Cu cat straturile de nacru sau sidef sunt mai multe si acopera nucleul perlei, cu atat marimea nucleului nu afecteaza calitatea perlei.

Perlele naturale sau de cultura pot fi de apa dulce sau apa sarata. Cele de apa sarata sunt de o calitate superioara, cele de apa dulce prezentand neregularitati in forma. Totusi, cei care aprecieaza perlele nu tin cont de originea lor, ci de calitatea perlei in sine.

Procesul de formare a unei perle dureaza cativa ani. Molustele trebuie sa ajunga la maturitate, proces care dureaza trei ani, si abia apoi pot fi implantate cu materia straina. Apoi mai dureaza inca trei ani pana ce perla se formeaza. De multe ori molusca respinge materia straina, perla formata este prea diforma, sau molusca moare. Dupa 10 ani aproape 50% din moluste nu supravietuiesc, si numai 5% produc perle cu adevarat valoroase.

Perlele de imitatie sunt o cu totul alta poveste. O margica de sticla este introdusa intr-o solutie facuta din solzi de peste, asemanatoare in nuanta si textura cu sideful. Stratul este insa foarte subtire, astfel ca poti sa treci cu dintii peste o perla si sa iti dai seama daca este sau nu falsa. Pe o imitatie, dintii trec foarte usor, insa pe o perla veritabila vei simti stratul de sidef granulos. Mallorca este renumita pentru productia de perle de imitatie.


  Perle de apa dulce


Acestea se formeaza in lacuri, rauri, helestee si alte forme de apa dulce in special in China, dar si in Japonia si SUA. Intr-o singura molusca pot fi cultivate peste 40 de perle in acelasi timp, precum specia Hyriosis cumingi. Multi ani fermierii s-au concentrat pe productie masiva, insa in prezent tehnologia moderna permita si o calitate mai buna. Dureaza intre 3 si 7 ani pana ce se formeaza o perla a carei marime variaza intre 3 si 13 milimetri. Pot avea nuante diferite, de la alb, la roz, piersica, lavanda, gri, galben si crem.

 Perlele sunt clasificate dupa origine, apoi gradate in functie de marime, forma, grosimea sidefului, luciu, claritatea suprafetei si, pentru bijuterii, gradul de asortare. Aceste calitati nu sunt considerate egale, o grosime mare a sidefului nu inseamna ca perla are o valoare mare, insa o perla foarte neteda si rotunda este foarte valoroasa.

Luciul este stralucirea interna a unei perle dar si stralucirea pentru ochiul uman. Acest factor este cel mai important indicator in evaluarea calitatii perlelor, deoarece separa ordinarul de extraordinar. Este inima si sufletul unei perle. Perlele cu un luciu de calitate reflecta imaginile din jurul lor precum o oglinda, si accentueaza luciul intr-o stralucire tridimensionala.

Suprafata unei perle se refera strict la netezimea acesteia, la existenta sau inexistenta unor defecte fizice pe suprafata ei. Trebuie sa ne amintim ca perla este produsa in natura, fara modificari artificiale, de aceea sansele ca o perla sa iasa perfect neteda sunt mici. De aici provine si valoarea mare a unei perle fara defecte de suprafata.

Culoarea unei perle poate varia de la alb-argintiu la negru. Aici se ia in considerare atat culoarea corpului cat si subtonurile, nuantele translucide care se nasc din culoarea de baza.
 


Forma unei perle oscileaza de la perfect rotunda la semi-rotunda, la ovala, picatura si forma semi-baroca sau baroca. Ultima forma este cea mai putin valoroasa, referindu-se la formele asimetrice. Cu cat perla este mai sferica cu atat va fi mai valoroasa.

Marimea unei perle se calculeaza masurand diametrul in milimetri. Pot sa fie perle mai mici de un milimetru, dar si perle care ajung la 20 de milimetri, cele din Marea de Sud. Bineinteles, cu cat perla este mai mare, are o forma si o netezime buna, cu atat este mai valoroasa.

Asortarea se refera strict la bijuteriile din perle si la atentia pe care producatorul a acordat-o in a potrivi perlele intre ele, tinand cont de toate calitatile. Un colier de perle unde perlele se potrivesc in forma, culoare, suprafata, marime si luciu este mult mai valoros decat un colier cu perle in diferite nuante si marimi.

  
 

 

 
Topaz

Descriere: Silicat natural de aluminiu de culoare galbena, verde, bleu, rosie, roz, brun, uneori incolor.
Culori: variate - incolor, alb, gri, albastrui, verzui, galbui, roz, maroniu-galbui. Cel mai frecvent este cel bleu-ciel, cel mai rar este topazul roz. Multe nuante nu sunt naturale ci sunt obtinute prin tratamente termice.
Varietati: albastru, verde, curcubeu, argintiu, bleu-ciel. Topazul bleu natural este extrem de rar, majoritatea sunt topaze albe supuse tratamentelor termice. Topazul albastru are diverse denumiri: bleu ciel, albastru de Londra, albastru caribean, albastru elvetian.


Numele: provine din sanscrita, 'tapas' insemnand foc sau de la numele insulei Topazos din Marea Rosie.
Compozitia chimica: Al2[F2(SiO4)]
Duritate: 8 (din 10)
Luciu: sticlos
Nota: topazul galben poate fi confundat cu citrinul, topazul albastru poate fi confundat cu acvamainul, topazul transparent poate fi confundat cu diamantul sau zirconiul.
Fapt divers: cel mai mare topaz albastru are peste 21.000 carate.

Piatra recomandata pentru:
ZODIILE:
Gemeni, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator
LUNA DE NASTERE:Martie si Noiembrie (galben), Decembrie (albastru), Octombrie (roz), Aprilie (alb)
TALISMAN NOROCOS: al Sagetatorului
ZIUA DE NASTERE: Duminica
ANUL NASTERII: Bivolului
PLANETA GUVERNATOARE sau dominanta: Venus (alb), Mercur (roz)
INFLUENTA NUMEROLOGICA: -
ANIVERSARE:
Se ofera la aniversarea a 4 (topaz albastru), 19, 23 ani (topaz albastru) de la casatorie.
CHAKRE: toate, in functie de culoare.

Efecte asupra purtatorului:
Piatra a increderii, a comunicarii, a puterii si protectiei
Puternic rol protector, alunga energiile negative
Confera energie si putere, creativitate, curaj de a lua decizii, vointa, gandire abstracta, inteligtenta
Pune in legatura cu ghidul spiritual al fiecaruia
Atrage dragostea, succesul, bucuria de a trai, abundenta, pacea, linistea, bunastarea
Ajuta la implinirea propriilor dorinte si vise
Scade grijile, furia, depresia, ajuta la depasirea propriilor temeri si indoieli
Schimba dispozitia generala, readuce dispozitia pozitiva
Mareste abilitatile personale
Echilibreaza emotionalul
Ajuta la exprimarea in cuvinte a propriilor ganduri si emotii
Ajuta la detasare pentru a vedea lucrurile la rece
Alunga insomnia, depresia
Efect stimulator pentru scriitori, artisti, oameni de stiinta
Stimuleaza manifestarea creativitatii
Protejeaza de spiritele rele
Sanatate: benefic pentru respiratie, ficat, splina, tiroida, sistem digestiv, sistem nervos, eliminarea toxinelor, regenerearea tesuturilor, benefic in caz de reumatism, artita, previne raceala, durerile de cap.

Topazul este in prezent o gema cat se poate de populara, care a primit multe denumiri locale legate de sursa pietrelor, care in trecut au imprumutat numele lor altor pietre galbene si verzi. Despre topaz se afirma ca poate calma marea furtunoasa si se considera ca-i inzestreaza pe barbati cu intelepciune, generozitate si inteligenta - iar pe femei cu frumusete si fertilitate.

Astrologie:

Apara nativii din Balanta, Scorpion (babilonieni).

Efecte tamaduitoare:

Scade tensiunea arteriala, utilizat pentru tratarea insomniei, lipsei apetitului, gutei,bolilor de ficat; piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca imediat la soare.

 
 

 

 
Turcoaz PDF Imprimare Email

Denumire stiintifica: denumirea turcoazului vine de la cuvantul francez cu acelasi nume: turcoaz, care inseamna turcesc. Acesta denumire se explica prin faptul ca initial turcoazul a fost adus in Europa prin Turcia, el provenind din Iran. Deasemenea mai este numit si peruzea.

Culori: culoarea variaza de la o pulbere alba la un albastru deschis, albastru intens, bleu-ciel , albastru-verzui pana la un galben verde. La unele varietati, culoarea devine mai fada in lumina directa a soarelui.
Turcoazul de culoare albastru intens este adesea modelat cu “vene” de limonit maro sau cu oxid de mangan negru. Culoarea preferata in cazul turcoazului este albastru intens ca cerul. Turcoazul albastru-verzui pal este mai putin apreciat, iar varietatea verde pal este chiar si mai putin apreciata. Turcoazul cu “vene” negre se numeste turcoaz “Spider web”.

Raspandire: China reprezinta o sursa putin importanta de turcoaz, insa exploatarea sa facut inca de acum 3000 de ani sau mai mult. Materiale minerale de calitate, sub forma de noduli compacti se gasesc in calcar silicifiat fracturat din Yunxian si Zhushan, provincia Hubei. Marco Polo a sustinut ca a gasit turcoaz in Sichuan. Cea mai mare parte a turcoazului chinezesc exploatat este exportat.
In Tibet exista depozite de o varietate de turcoaz verde de calitate in muntii din Derge si Nagari-Khorsum.
Turcoazul natural de cea mai buna calitate provine inca din Iran, dar in cantitati relativ mici.
Turcoaz de diferite culori se mai gasesc deasemenea in Desertul Mojave din California, Cerrillos Hills aproape de Santa Fe, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah si Colorado. Multe dintre aceste depozite s-au exploatat de secole de catre americanii nativi. Alte depozite unde se exploateaza turcoaz sunt in Anglia, Australia, Siberia, Franta, Germania, Chile, Egipt si Mexic.Proprietati
Are puternic rol protector impotriva oricaror pericole si riscuri, impotriva accidentelor si violentei (jaf, furt, atac), impotriva oricaror energii negative, si impotriva oricaror agresiuni psihice si fizice (deochi, blesteme, farmece, magie, ganduri negative etc).
Fereste de boala (bun de tinut in palma cand sunteti bolnav), de otrava, venin, muscaturi de animale periculoase, de cazaturi (buni pentru copii, batrani, persoane care lucreaza la inaltime), de teama de intuneric (buni pentru copii).
Atrage protectia si binecuvantarea divina (bun pentru meditatie, rugaciune, post).
Ajuta la inceperea noilor proiecte, gasirea unei iesiri dintr-un impas, organizarea si eficientizarea timpului, estimarea corecta a timpului, mentinerea si consolidarea relatiilor.
Amplifica creativitatea, curajul, comunicativitatea, spiritualitatea, eficacitatea, capacitatea de a folosi mai bine timpul, starea de bine.
Reduce mania, inversunarea, tensiunea, incrancenarea, rigiditatea, stresul timpului.
Aduce noroc, succes financiar, prosperitate, bunavointa, calm, liniste sufleteasca si echilibru emotional, prietenie si loialitate, comunicare si intelegere, bucurie de a ne trai viata, vindecare si sanatate.
Este un talisman de protectie si putere.Sanatate
Are unul din cele mai puternice efecte curative, mareste ritmul de vindecare dupa boala, tonifica si intareste organismul, confera longevitate, ajuta la detoxifiere (de alcool, de medicamente, de toxine, de poluare, de radiatii), are efect anti-inflamator, bun pentru hiper-tensivi (echilibreaza tensiunea), ajuta la regenerarea tesuturilor (bun in caz de arsuri, boli, operatie), scade durerile si crampele, benefic pentru sistemul circulator, sistemul muscular, sistemul imunitar, sistemul respirator, ochi, nas, plamani, articulatii, tendoane, ligamente, sange, gat, piele, timus, plamani, nervi, inima, stomac, aparatul reproducator feminin, benefic in caz de tulburari sexuale feminine, infertilitate, astm, inflamatii articulare, dureri de cap, febra, migrene, cataracta, intoxicare, stress, anorexie, probleme oculare (oftalmologice) si dentale.Se spune ca:
- isi schimba culoarea cand se apropie un pericol, cand cineva vorbeste de rau sau intentioneaza sa faca rau celui care poarta piatra
- simte invidia si ura celor care vor raul si va da un semn de avertisment (prin culoare)
- poate prevesti moartea (se sparge atunci cand anunta o moarte), boala sau infidelitatea


- necesita purificare periodica cu apa curata
- este casant, se zgarie usor
- a se evita purificarea prin expunere la soare (isi schimba culoarea)
- poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina
- a se feri de apa clocotita, schimbari bruste de temperatura, clor, detergenti
- isi poate schimba culoarea sau luciul daca este mult timp in contact cu pielea (absoarbe substantele emise de corpul uman), dar poate fi curatat prin scufundarea in alcool
- a nu se folosi curatarea cu aburi, ultrasunete
- poate fi confiundat cu: howlit albastru, magnezit, lapis lazuli, malachit, crisocol, calcedonie, amazonit
- poate fi imitat de ceramica, plastic, sticla, turcoaz sintetic
- in mod obisnuit pentru utilizarea in bune conditii a bijuteriilor cu turcoaz evitati orice expunere la lovituri, zgarieturi, produse chimice, lumina intensa a soarelui sau la oricare sursa de energie termica, aer uscat si grasime
- nu utilizati produse comerciale de curatat bijuterii pentru curatarea bijuteriilor cu turcoaz. Unele exemplare poroase, in special cele care provin din Statele Unite ale Americii, au nevoie de o impregnare cu rasina sau cu ceara pentru a rezista la oxidare si spargere/fisurare.
- fiind un mineral cu fosfat turcoazul este in mod inerent fragile si sensibil la solventi. Parfumul si alte produse cosmetice vor ataca si modifica culoarea turcoazului.
- in cazul in care se poarta bijuterii cu turcoaz produsele cosmetice, inclusiv cremele de protectie solara si fixativul, ar trebui sa se aplice inainte de punerea bijuteriilor de turcoaz
- bijuteriile cu turcoaz NU trebuie purtate la plaja sau cand se innoata
- dupa purtare turcoazul trebuie curatat usor cu o carpa moale, pentru a evita acumularea unor reziduuri si trebuie pus intr-un recipient propriu pentru a evita zgarierea pietrei
- turcoazul poate fi afectat in mod negativ daca se depoziteaza intr-un container etans.

 
zirconiu PDF Imprimare Email
 Definitie
 Cubic Zirconia este o piatra pretioasa sintetica de inalta calitate, care imita aspectul diamantului si se face de obicei intr-un laborator. Cubic Zirconia (sau CZ) este forma cristalina cubica a dioxidului de zirconiu (ZrO2), un mineral care este extrem de rar in natura, dar usor de sintetizat pentru utilizare ca un simulant al diamantului.
Cubic Zirconia sintetizat este greu, optic fara cusur, de obicei incolor si poate fi facut intr-o varietate de culori diferite.
Acesta nu trebuie confundat cu zirconul, care este un silicat de zirconiu (ZrSiO4)- - piatra semipretioasa naturala. Acesta este uneori eronat numit "zirconiu cubic".
 Datorita costului sau scazt, durabilitatii si vizibila asemanare cu a diamantului, Cubic Zirconia sintetica a ramas cea mai importanta concurenta a diamantului din punct de vedere economic, din anul 1976.
Concurentul sau principal ca o piatra semipretioasa de sinteza este cel mai recent material sintetic - moisanita.
sintetic - moisanita .
Se gaseste in: Sri Lanka, Tailanda, Burma, Canada, Cambodgia, India, Vietnam, Australia, Brazilia, Nigeria, Tanzania, Franta, Germania, Austria, Rusia.

Informatii:
 Cubic Zirconia sau zirconiul cubic (de asemenea numit CZ) este o substanta sintetica cristalina folosita ca o alternativa la preturi accesibile pentru diamante. Desi mult mai putin costisitoare decat diamantele, stralucirea si claritatea cristalului de cubic zirconia o face una dintre pietrele cele mai populare de astazi.

Istoric
In 1937 mineralogistii germani au descoperit o forma minerala naturale de piatra semipretioasa intr-un singur loc. Ea nu a mai fost gasita in natura din nou.
Versiunea curenta sintetica de cubic zirconia este o forma cristalina a elementului metallic de dioxid de zirconiu. Acesta a fost prima data produs intr-un laborator in 1977. Cristalele de cubic zirconia sunt realizate prin topirea zirconiului sub forma de praf si a dioxidului de zirconiu, impreuna fiind incalzite la temperaturi de pana la 4982 ° F.

Cubic Zirconia - Calitate
Spre deosebire de diamante, cubic zirconia este simulat sa fie perfect. CZ poate fi perfect structurata, fara incluziuni, total transparenta si poate poseda un foc luminos.
Ca si in cazul altor pietre pretioase, dimensiunea, taietura si forma influienteaza modul in care lumina este refractata si va afecta stralucirea pietrei.
La fel ca in cazul diamantelor si al altor pietre pretioase, cubic zirconia are o scara de clasificare proprie de masurare a calitatii.

Cubic Zirconia vs. Diamant
Un cubic zirconia incolor este extrem de dificil sa se distinga de un diamant de catre un ochi neantrenat. In timp ce diamantul este o piatra pretioasa naturala, cubic zirconia este simulat.
Diamantele sunt cele mai dure pietre pretioase din lume, are duritatea 10 pe scara Mohs de duritate. Cubic Zirconia este mai moale, dar totusi este considerata o piatra pretioasa dura cu un rating 8.5.
Densitatea CZ il face cu aproximativ 75% mai greu decat diamantele. Este o substanta densa, cu o greutate specifica intre 5,6 si 6,0 – de cel putin 1,6 ori mai mare decat cea a diamantului.
Cubic Zirconia tinde sa contina mai multe flash-uri de culoare decat diamantul tipic.
CZ cu indicele de refractie foarte ridicat si transparent imita aspectul de claritate si stralucire al diamantelor cele mai scumpe. Indicele sau de refractie este ridicat, de la 2.15 la 2.18 (comparativ cu 2.42 pentru diamante) si luciul sau este Adamantin.
Cubic Zirconia este relativ dur, aproximativ 8 pe scara Mohs - putin mai dur decat majoritatea pietrelor semipretioase naturale.
Dispersia sa foarte mare, 0.058 - 0.066, o depaseste pe cea a diamantului (0.044).
Cubic zirconia nu are clivaj si prezinta o fractura coloidala care-l fac mai fragil si mai sensibil decat diamantele. Din cauza duritatii sale mari, acesta este in general considerat fragil.

Cubic Zirconia - Stiluri
Cubic Zirconia este utilizat in inele, pandantive, bratari,
cercei si alte piese in care ar putea fi folosite diamante.
Este de multe ori montat in metale pretioase precum argint, aur si platina.
Piatra semipretioasa este disponibila intr-o varietate de culori atractive, care sunt realizate prin folosirea de oxizi diferiti. Zirconiile cubice colorate sunt extrem de populare in bijuteriile la moda.
Cubic Zirconia este taiata in aceleasi forme si stiluri ca diamantele.

Culoarea Cubic Zirconia
CZ vine intr-o gama larga de culori diferite, inclusiv popularul alb sau incolor si purpuriu neobisnuit - prin adaugarea unor oxizi metalici astfel:
- incolore sau albe – Stralucire de diamante (diamant Matura)
- roz - extrem de popular in randul CZ – Oxid: Erbiu
- albastru – culoarea Safirului albastru (starlit)
- portocaliu - portocaliu rosiatic, in nuante de la luminos la intunecat – Oxid: Cerium (hiacint - diamant de Ceylon)
 - purpuriu - culoare neobisnuita similara cu violet intens de ametist – Oxid: Neodim
- verde - culoare verde smarald - Oxid: Crom
- galben (jargon)
- Sampanie - Champagne, maro luminos - Oxid: Cerium
- Maro auriu - Oxid: Titan
- negru

Astrologie: Apara nativii din Varsator.

Calitati metafizice:
Clarifica mentalul, sporeste intuitia.
Confera durabilitate actiunilor, perseverenta si incapatanare.
Scade depresia, insomnia.
Ajuta la dezintoxicare.
Alunga energiile negative si cosmarurile.
Se spunea ca protejeaza de fulger, febra, tristete si necaz.

Efecte asupra sanatatii:
Stimuleaza apetitul, intareste nervii, utilizat pentru a trata afectiuni ale plamanilor, ficatului, pancreasului; descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati pentru scurt timp la lumina soarelui.
 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagina 3 din 3

Abonare newsletter

Abonati-va la newsletterul nostru pentru a beneficia de reduceri si oferte speciale!

* Numele:
* Email:
* Introduceti codul de securitate:


Cos cumparaturi


Cosul este gol.

Cauta

david-lawfirm.ro